fbpx

Az Amerikai Kongresszus végre készen áll a TikTok betiltásának jóváhagyására az USA-ban, azonban még évekbe telhet, mire a döntés valóban hatályba lép. A kínai tulajdonban lévő alkalmazás, maga a TikTok, várhatóan jogi úton fogja megtámadni az új törvényt, ami jelentős késedelmet okozhat a kimenetelt tekintve. Jó hír viszont a felhasználóknak, hogy ez idő alatt a platform működése várhatóan zavartalan marad.

A TikTok jövője azonban bizonytalan.
Az Egyesült Államok Képviselőháza a múlt hétvégén fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely két lehetőséget kínál a TikTok szülővállalatának, a ByteDance-nek:

Vagy eladja az alkalmazást egy amerikai vevőnek,
Vagy szembe kell néznie az alkalmazás betiltásával.
A feszültséget még jobban fokozza, hogy szakértők szerint valószínű, hogy a törvényjavaslatot a Szenátus is jóváhagyja, és Joe Biden elnök is aláírja.

ByteDance valószínűleg bíróságon fogja megtámadni a törvényt, ami évekig eltarthat. Az ügyet a D.C. Körzeti Fellebbviteli Bíróság fogja tárgyalni, és bármelyik fél veszít, várhatóan az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságához fordul majd felülvizsgálatért. Ez pedig további egy évet jelenthet a tilalom végrehajtásának késleltetésében.

Na, de mi történik, ha idő közben mégis megtalálják a vevőt?
A törvényjavaslat értelmében, ha a ByteDance eladja a TikTokot egy amerikai cégnek, az alkalmazás tovább működhet az Egyesült Államokban. Azonban az amerikai tech óriásvállalatok mellett más külső csoportok is megjelentek a piacon. Steve Mnuchin, a Trump – korábbi kincstárnoka, egy befektetői csoportot szervezett, és Bobby Kotick, az Activision Blizzard korábbi vezérigazgatója is társakat keres a vételhez.

Vajon A TikTok eltűnik az USA-ból?
A válasz még kérdéses. A TikTok amerikai felhasználóinak jelentős része már jelen van más platformokon is, így ha a TikTok megszűnne az USA-ban, az érintett vállalkozásokra gyakorolt hatása csak korlátozott lehet. A Wedbush -pénzügyi szolgáltatások csoportja szerint, a felhasználók körülbelül 60%-a átmigrálna az Instagramra vagy a Facebookra, ha a TikTok eladásra kerülne.

Miért érezte szükségesnek a törvényhozás ezt a radikális lépést?
A kongresszusi döntéshozók és a legfelsőbb szintű törvényvégrehajtók egyre növekvő aggodalmukat fejezték ki a kínai befolyás és a közösségi média fiatalokra gyakorolt hatása miatt. Christopher Wray, az FBI igazgatója szerint a TikTok, a Kínai Kommunista Párt által van irányítva. Ez pedig az Egyesült Államokra nézve rendkívüli biztonsági veszélyt jelent.

Vajon milyen következményekkel lesz ez a magyar felhasználókra?
Bár az amerikai TikTok betiltás közvetlenül nem érinti a magyar felhasználókat, a globális digitális piacok összefonódása miatt, az amerikai döntéseknek lehetnek kihatásai Magyarországon is. Egy amerikai betiltás például új biztonsági protokollok bevezetésére ösztönözheti a TikTokot, ami globálisan érintheti az adatvédelmi gyakorlatot. Továbbá, ha a platform jelentős változásokon megy keresztül, vagy ha új tulajdonosa lesz, az esetleges új irányelvek és funkciók bevezetése mindenképpen érintheti a magyar felhasználókat. Emellett, a TikTok esetleges gyengülése a piacon, más platformok, mint pl. az Instagram vagy a YouTube erősödését eredményezheti, ami befolyásolhatja a magyar tartalomgyártók és vállalkozások online jelenlétét és marketing stratégiáit.

Forrás:NBCNews.