Értékesítési tölcsér- út a vásárlóid szívéhez

Értékesítési tölcsér- út a vásárlóid szívéhez

Az értékesítési tölcsér (más néven sales funnel) mindannyiunk életében jelen van, függetlenül attól, hogy tudunk róla vagy sem. Ha azonban tudatosan foglalkozol vele, sokkal hatékonyabban adhatod el a termékedet vagy szolgáltatásodat.

Kezdjünk is bele!

Mi az értékesítési tölcsér, azaz sales funnel?

Az értékesítési tölcsér vizuálisan ábrázolja a vásárlók útját, az első találkozási ponttól a befejezett vásárlásig vagy üzletkötésig. Egyszerűbben fogalmazva, a sales funnel az a folyamat, amelyen a weboldal látogatója végighalad a vásárlásig. Fontos megérteni, hogy nem minden látogató jut el a tölcsér aljára, de a megfelelő eszközökkel befolyásolhatod, hányan jutnak el a funnel végére. Bár napjainkban a digitális marketing terjedésével a sales funnel szorosabb kapcsolatba került az online világgal, nem csupán a weben létezik. Például, amikor belépsz egy boltba, az eladó segít a döntésben, ami szintén egy értékesítési tölcsér folyamat.

Mi a különbség a sales funnel és a marketing funnel között?

A sales funnel és a marketing funnel szorosan összekapcsolódik, sokszor egymás szinonimájaként is használják őket. Azonban a kettő között lényeges eltérések vannak:
A Marketing funnel célja, hogy a célcsoport megismerje a márkát, főként a lead generálásra és lead gondozásra fókuszál.
A Sales funnel célja a potenciális vásárlók azonosítása és azok vásárlóvá konvertálása.
A marketing és sales területek közeledése miatt ma már inkább a konverziós tölcsérről (conversion funnel) beszélhetünk, amely a két megközelítést ötvözi.

értékesítési tölcsér

Forrás: Canva

Miért fontos az értékesítési tölcsér?

Az értékesítési tölcsér vizuális ábrázolása lehetővé teszi a vásárlási folyamatok jobb megértését, ezáltal hatékonyabb marketing stratégiák kialakítását. Az alábbiakban bemutatjuk a tölcsér legfontosabb előnyeit:

  • Optimalizálható
    Az értékesítési tölcsér segítségével könnyen azonosíthatod azokat a pontokat, ahol a látogatók elakadnak. Ha ezeken a helyeken javítasz, jelentősen növelheted a konverziós arányodat. Ezt nevezik konverzió optimalizálásnak (CRO).
  • Automatizálható
    Egy jól felépített funnel automatizálható, ami erőforrást takarít meg és lehetővé teszi a növekedést. Az automatizáció révén hatékonyabban kezelheted a potenciális vásárlókat.
  • Mérhető
    Az értékesítési tölcsér segítségével a marketing és sales tevékenységek könnyen mérhetők. A megfelelő metrikák használatával könnyedén kiderítheted, hogy a megfelelő tevékenységekre fordítod-e az idődet.
  • Megfelelő üzenet a megfelelő időben
    Például, ha bluetooth fejhallgatót szeretnél vásárolni, előbb a termék előnyeit szeretnéd megismerni, nem pedig az árakat. A megfelelő üzenetek megfelelő időben történő átadása kulcsfontosságú.
  • Segíti a marketing és sales tevékenységek összehangolását
    Az értékesítési tölcsér segítségével a leadek nem vesznek el, hanem a marketing által szerzett leadek a megfelelő folyamaton keresztül jutnak el a sales csapathoz.
  • Erősíti a lojalitást
    A folyamatos kommunikáció és támogatás erősíti a fogyasztó elköteleződését a márka iránt, ami hosszú távú kapcsolatok kialakítását segíti elő.
  • Időt spórol
    A tölcsér tetején a komolytalan érdeklődők kiesnek, ami jelentős időmegtakarítást eredményez a sales csapat számára.
Értékesítési tölcsér

Forrás: Canva

Sales funnel felépítése
Az értékesítési tölcsér különböző modellek szerint építhető fel. Az egyik legismertebb talán az AIDA modell, amely a következő elemekből áll: Awareness (Figyelem), Interest (Érdeklődés), Decision (Döntés) és Action (Cselekvés).

A digitális környezetben az alábbi lépések kerülnek előtérbe:

  1. Awareness (Figyelem): Felhívod a potenciális vásárlók figyelmét.
  2. Interest (Érdeklődés): Érdeklődést keltesz a terméked iránt.
  3. Consideration (Fontolgatás): A potenciális vásárlók mérlegelik az ajánlatot.
  4. Intent (Szándék): A vásárlók szándékot mutatnak a vásárlásra.
  5. Evaluation (Értékelés): A termékek összehasonlítása történik.
  6. Purchase (Vásárlás): A vásárlás végrehajtása.

Minden szakasz más megközelítést és kommunikációt igényel. Ha nem a megfelelő üzenetet küldöd a megfelelő időben, az ronthatja az ügyféltapasztalatot.

Az értékesítési tölcsér lényegi elemei közé tartoznak:

  • Lead generation (Lead generálás): Az új érdeklődők vonzása.
  • Lead nurture (Lead gondozás): Az érdeklődők folyamatos tájékoztatása és meggyőzése.
  • Sales (Értékesítés): A vásárlás végrehajtása.

Hogy ezen belül mennyi lépést hozol létre, az a saját üzleti modelledtől és a termék vagy szolgáltatás kínálatától függ.

Hogyan állítsd össze az értékesítési tölcséred?

  1. Ismerd meg a célközönséged
    Kezdd azzal, hogy alaposan megismered a célcsoportodat, beleértve a preferenciáikat, igényeiket és vásárlási szokásaikat. Használj piackutatást és kérdőíveket a releváns információk összegyűjtéséhez.
  2. Tartsd szem előtt a vásárlási folyamatot
    Állítsd fel a vásárlási folyamat különböző szakaszait, és azokat a lépéseket, amelyeken a potenciális ügyfelek áthaladnak.
  3. Használj megfelelő eszközöket
    Használj olyan marketing és sales eszközöket, mint például CRM rendszerek, e-mail marketing szoftverek és webanalitikai eszközök az értékesítési tölcsér hatékony kezeléséhez.
  4. Tesztelj és optimalizálj
    Folyamatosan tesztelj különböző stratégiákat és üzeneteket, hogy megtudd, mi működik a legjobban. A/B teszteléssel azonosíthatod a legjobban teljesítő elemeket.
Értékesítési tölcsér

Forrás: Saját

Értékesítési tölcsér optimalizálása
Az értékesítési tölcsér optimalizálása folyamatos folyamat, amelynek célja a konverziók növelése. Az alábbiakban néhány tipp a hatékony optimalizáláshoz:

  • Figyeld a vásárlói viselkedést, és elemezd a konverziós arányokat!
  • Kísérletezz különböző marketing üzenetekkel és ajánlatokkal!
  • Használj visszajelzéseket a vásárlóktól a termék vagy szolgáltatás fejlesztéséhez!

A sales funnel hatékony használata nemcsak a vásárlások számát növeli, hanem a vásárlói élményt is javítja. Ha a megfelelő lépéseket követed, az értékesítési tölcsér valóban segíthet a céged fejlődésében.

Robban az Allegro- pánik a webshopoknál

Robban az Allegro- pánik a webshopoknál

Mit jelent valójában céged számára, hogy ez a platform is megjelent a piacon?Sokan fordultak tanácsért hozzánk az elmúlt hetekben, hogy mit tegyenek az Allegro kapcsán, mi a jó út?

Az Allegro egy népszerű online piactér Lengyelországban, amelyet 1999-ben alapítottak. Az Allegro az egyik legnagyobb e-kereskedelmi platform a közép-európai régióban, ahol a felhasználók különböző termékeket vásárolhatnak és adhatnak el, a legkülönfélébb kategóriákban. Az Allegro jelentős mértékben hozzájárul az ország gazdaságához, hiszen Lengyelország GDP-jének körülbelül 1%-át generálja. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a platform összeköti a milliónyi vásárlót és több ezer kereskedőt, ezzel támogatva Lengyelország e-kereskedelmi piacának nagy részét.
Az Allegrora történő regisztráció egyszerű folyamat, ami néhány egyszerű lépésben elvégezhető.

Allegro

Forrás: Saját

Mik a legfőbb előnyei az Allegronak?

  • Széles termékválaszték: Több millió termék közül válogathatsz, ráadásul sokszor versenyképes árakon.
  • Jelentős kedvezmények: Az Allegro rendszeresen kínál kedvezményeket, hűségprogramja, az Allegro Smart!, amely ingyenes szállítást biztosít bizonyos vásárlások esetén.
  • Biztonságos vásárlás: A vásárlói védelem révén az Allegro biztosítja, hogy visszatérítést kapj, ha probléma merül fel az eladott termékkel.
  • Gyors kiszállítás: Az Allegro One Fulfillment (az Allegro kezeli a raktározást, a csomagolást és a szállítást.) és One Boksz (ehetővé teszi, hogy több terméket egy csomagban rendeljenek meg) szolgáltatások gyors szállítást tesznek lehetővé, sok esetben akár másnapra is.

Mire kell vigyázni?

  • Az eladók hitelessége: Mindig ellenőrizd az eladó értékeléseit és visszajelzéseit, hogy megbízható forrástól vásárolj.
  • Termékleírások figyelmes elolvasása: A termékek részletes leírása és a vásárlói vélemények segítenek abban, hogy elkerüld a félreértéseket.
  • Visszatérítés: Győződj meg róla, hogy tisztában vagy az adott eladó visszaküldési feltételeivel, ha esetleg a termék nem felelne meg az elvárásoknak.

Az Allegro nemcsak Lengyelország, hanem Közép-Európa egyik legnagyobb e-kereskedelmi platformja, ami folyamatosan fejleszti a vásárlói élményt, hogy megfeleljen a modern fogyasztói igényeknek.

Allegro

Forrás: Saját

A vegyes modell előnyei
Az Allegro kombinálja az online piacteret és a különböző eladói lehetőségeket. Ez a modell lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy különböző forrásokból vásároljanak, beleértve a helyi kereskedőket és a nagykereskedőket is. Az Allegro lehetőséget biztosít számos eladónak, beleértve a kis- és középvállalkozásokat, hogy termékeiket listázzák a platformon. Ez a változatosság gazdag termékkínálatot teremt a vásárlók számára. Tökéletesen alkalmas az online és offline kapcsolatok egyidejű használatára. A felhasználók a platformon keresztül vásárolhatnak, miközben a helyi kereskedők is részt vehetnek a piactéren, lehetővé téve a vásárlások rugalmas lebonyolítását. Az Allegro  a vásárlói védelem révén biztonságos vásárlási élményt nyújt, amely a vegyes modell egyik kulcsfontosságú eleme.

Ez a vegyes modell nemcsak a vásárlói élményt javítja, hanem növeli az Allegro versenyképességét is a piacon, különösen az e-kereskedelem folyamatos fejlődése során

Ehhez nagyban hozzájárul, az ún. Allegro Akadémia, amelynek célja, hogy minél jobban támogassa a kezdő eladókat az e-kereskedelem világában és segítsen nekik megérteni, hogyan tudják a legjobban kihasználni az Allegro platform nyújtotta lehetőségeket. Számos képzést és webináriumot kínál, amik különböző témákat ölelnek fel, mint például a fiók beállítása, a termékek hirdetésének módja, a vásárlói interakciók kezelése, és a marketing lehetőségek kihasználása.

Allegro

Forrás: Saját

Miért előnyös az Allegro alkalmazása marketing szempontból?
Az Allegro integrálható más marketing eszközökkel, így a szakemberek könnyedén összekapcsolhatják a kampányokat a közösségi média hirdetésekkel és e-mail marketinggel, hogy minél átfogóbb marketing stratégiát alakíthassanak ki. Az Allegro lehetővé teszi a célzott hirdetéseket, így a marketing szakemberek konkrét vásárlói szegmensekre fókuszálhatnak. Nagy előnye, hogy a platform adatai segítenek az ideális vásárlói profilok kialakításában.

Allegro vagy. TEMU?
Az Allegro: Lengyelország legnagyobb e-kereskedelmi platformja, amely 1999 óta működik. A felhasználók széles választékot találnak és a helyi kereskedők termékeit vásárolhatják meg. Az Allegro erősségei közé tartozik a megbízhatóság és a vásárlói védelem. A TEMU ezzel szemben egy viszonylag új belépő a piacon, 2022-ben indult, különösen az alacsony árakra összpontosít, közvetlenül Kínából származó termékekkel.

Az Allegro rengeteg helyi terméket kínál, nagy hangsúlyt fektet a helyi kereskedőkre. A vásárlók általában jobban tájékozottak a helyi termékekről és a szolgáltatásokról. A TEMU az alacsony árak mellett széles választékot kínál, de a termékek minősége és a szállítási idők változóak lehetnek, mivel sok termék közvetlenül Kínából érkezik.

Allegro vs Temu

Forrás: Saját

Az Allegro biztonságos vásárlási élményt kínál, amelyet a vásárlói védelem és a kedvező szállítási lehetőségek jellemeznek. A TEMU esetében az alacsony árak vonzóak, de a szállítási idők és a minőség széles skálán ingadozhat, ami némi kétséget kelthet a vásárlókban.

Az Allegro és a TEMU egyaránt részesülhet a közelgő Black Friday és a karácsonyi vásárlási szezon előnyeiből. Tavaly a karácsonyi vásárlások körülbelül 60-70%-át a Black Friday időszakában realizálták, ezért érdemes időben felkészülni. Október a vásárlások élesítése és a kedvezmények maximális kihasználásának hónapja, így most érdemes élni z új platform adta lehetőségekkel!

Szakmai vezetőnk, Nebehaj Vanda megerősítette, hogy a vegyes modell alkalmazása most az üzleti evolúció és fejlődés kulcsa. A mesterséges intelligenciával és a széles eléréssel mind a vásárlók mind pedig a webshopok, vállalatok jól járnak, ha időben lépnek, és a megfelelő módon használják azt.

Az e-mail marketing ereje: interaktív és személyre szabott e-mailek, adatvezérelt kampányok

Az e-mail marketing ereje: interaktív és személyre szabott e-mailek, adatvezérelt kampányok

Az e-mail marketing az egyik leghatékonyabb eszköz a digitális marketing világában, de a változó fogyasztói szokások és technológiai fejlődés miatt az egyszerű hírlevelek kora már leáldozóban van.

A középpontba az interaktív tartalmak, a személyre szabottság és az adatvezérelt kampányok állnak.

De miért fontos mindez és hogyan építhetjük be ezeket az elemeket a saját kampányainkba?

Az interaktív e-mailek előnyei
Az interaktív e-mailek lehetővé teszik a címzett számára, hogy közvetlenül az e-mailben lépjen interakcióba anélkül, hogy kilépne a levelezőprogramból. A gyakorlatban ez lehet egy beépített szavazás, kvíz, kép- vagy videógaléria, de akár egy vásárlási folyamat is, amit az e-mailen belül végezhet el.

Az emberek nagyobb valószínűséggel lépnek interakcióba egy e-maillel, ha az izgalmas és könnyen használható elemeket tartalmaz. Egy kvíz vagy szavazás lehetőséget biztosít arra, hogy azonnali visszajelzést kapjunk a célközönségünkről. Az interaktív elemek pontosabb adatokat szolgáltatnak arról, hogy a felhasználók mit szeretnek, mit keresnek és hogyan reagálnak a kampányainkra.

Személyre szabott e-mailek
A személyre szabott e-mailek azt éreztetik az ügyfelekkel, hogy különlegesek, egyedülálló figyelmet kapnak. A technológia fejlődésével az egyszerű névvel kezdődő üzenetek helyett már összetettebb, személyre szabott tartalmakat kínálhatunk.

Példák a személyre szabásra:

  • Dinamikus tartalom: Az ügyfelek korábbi vásárlásai alapján megjeleníthetünk számukra releváns termékajánlásokat.
  • Viselkedésalapú automatizáció: Az e-mailek az ügyfél viselkedésére reagálhatnak, például ha megnézett egy terméket, de nem vásárolta meg, akkor küldhetünk neki automatikusan egy erre irányuló ajánlatot.
  • Születésnapi köszöntők és különleges ajánlatok: Az ünnepnapok megjegyzése egy remek lehetőség, hogy személyesebb kapcsolatot építsünk ki az ügyféllel.

Az eredmény? Magasabb megnyitási arányok, nagyobb konverziók és hűségesebb vásárlók.

Adatvezérelt e-mail kampányok

Az adatvezérelt kampányok során nem találgatások alapján döntünk, hanem az ügyfelekről gyűjtött valós adatok alapján optimalizáljuk az e-maileket.

Hogyan működik ?
Szegmentáció: A feliratkozókat különböző szempontok szerint csoportosíthatjuk, például földrajzi helyzet, érdeklődési körök, vásárlási szokások vagy akár a weboldalon végzett aktivitás alapján. Ez lehetővé teszi, hogy relevánsabb üzeneteket küldjünk.

A/B tesztelés: Az e-mailek különböző verzióinak tesztelése lehetőséget ad arra, hogy kiderítsük, melyik tartalom, dizájn vagy ajánlat teljesít jobban.

Valós idejű elemzés: A kampányok folyamatosan nyomon követhetők, és azonnali visszajelzést kapunk arról, hogyan teljesítenek.

Miért előnyös az interaktív és személyre szabott tartalom?
Az ügyfelek egyre inkább elvárják, hogy az e-mailek relevánsak és érdekesek legyenek. Egy átlagos e-mail naponta több száz másikkal verseng a figyelemért, ezért kulcsfontosságú, hogy kitűnjünk a tömegből. A jó e-mailek növelik az elköteleződést és a konverziót.

e-mail

Ha szeretnél interaktív és adatvezérelt kampányokat indítani, kezdd az alábbi lépésekkel:

  • Gyűjts adatokat! Minden kampány alapja a megfelelő adatok gyűjtése, elemzése. Használj felméréseket, a weboldal forgalmából származó adatokat és ügyfélprofilokat.
  • Tesztelj! Próbálj ki különböző interaktív elemeket és mérd meg a hatékonyságukat.
  • Automatizálj! Használj e-mail automatizációs eszközöket, hogy időt spórolj, és a megfelelő időben küldhess személyre szabott üzeneteket.

Az e-mail marketing jövője az interaktív és személyre szabott tartalmakban rejlik, amelyek adatvezérelt megközelítéssel kombinálva képesek a legnagyobb hatékonyságot elérni. A releváns, izgalmas és személyre szabott üzenetekkel nemcsak a megnyitási arányokat növelhetjük, hanem mélyebb kapcsolatot is kialakíthatunk ügyfeleinkkel.