fbpx

Az utóbbi években a marketing világában drámai változások történtek, különösen az influencerek szerepét illetően. Nebehaj Vanda, a Mazuri Marketing vezetője és kutatója által végzett, 2018 és 2022 közötti időszakra vonatkozó kutatás mélyrehatóan elemzi, hogyan változott az influencerek hatása a vásárlói döntésekre. Az eredmények egyértelműen rámutatnak arra, hogy a hitelesség és a közösségi bevonás a modern marketing legfontosabb elemei.

Csökken az influenszerek renoméja?

Nebehaj Vanda kutatása számos fontos eredményt hozott felszínre, ami azt mutatja, hogy az influenszerek népszerűsége bizony megtörli látszik:

  • 2018-ban a hírességek ajánlása 52%-ban, míg a vásárlói vélemények 48%-ban voltak vonzóak a fogyasztók számára.

  • 2022-re ez az arány drámaian megváltozott: már csak 34% választotta a hírességeket, míg 64% a vásárlói véleményeket preferálta. Nem meglepő, de 2023-ban ez az arány még tovább csökkent…

Bár az influenszerek mellől kezdenek elpártolni az emberek, a közösségi média szerepe ennek ellenére erősödik. A TV és rádió hirdetések jelentősége csökkent, míg a social media kampányok és az ismerősök ajánlásai növekedtek.

Lavinát indított a Blockout 2024 mozgalom

A Blockout 2024 mozgalom válaszreakcióként jött létre a MET-gálán történtekre, ahol számos celeb és influencer viselkedése erkölcsileg megkérdőjelezhetőnek bizonyult. A mozgalom fő üzenete, hogy a hírességek és influencerek példamutató viselkedést tanúsítsanak, és legyenek elkötelezettek a társadalmi felelősségvállalás iránt.

A Blockout 2024 mozgalom miatt milliók döntöttek úgy, hogy letiltják azokat az influencereket, akik nem felelnek meg a követők által elvárt kritériumoknak, azaz nem hitelesek és nem elkötelezettek a társadalmi felelősségvállalás iránt.

A hamis fiókoktól érkező pozitív kommentek is hozzájárultak ahhoz, hogy a vásárlók egyre inkább ráébredjenek arra, hogy a követett hírességek gyakran hamis alapokra építkeznek. A Blockout 2024 mozgalom alatt divattá vált a kikövetés, ami miatt az influenszerek sok bevételtől eshetnek el.

Forrás: Facebook / Blockout 2024

Fő a hitelesség

A kutatás és a Blockout 2024 mozgalom egyaránt bizonyítják, hogy a hitelesség alapvető fontosságú a sikeres marketingben. Az influencereknek hitelesnek kell lenniük ahhoz, hogy a márka elfogadott legyen és a vásárlói bizalom erősödjön.

A hirdetők számára ez azt jelenti, hogy gondosan kell kiválasztaniuk az influencereket, akik valódi értéket képviselnek és elkötelezettek a társadalmi felelősségvállalás iránt.

@christianityorthodoxyy #greenscreenvideo #metgala #hungergames #met #gala #hayleebaylee #eattherich #eatcake ♬ origineel geluid – nina.editss

Mit tehetsz, hogy sikeres legyen a hirdetésed?

Nebehaj Vanda kutatása alapján az alábbi pontokat érdemes követned, hogy hiteles legyen a márkád és célba érjen a hirdetésed:

  • Mikroinfluencerek bevonása: A mikroinfluencerek hitelesebbek és közelebb állnak a közönségükhöz, így nagyobb hatással lehetnek a vásárlói döntésekre.

  • Közösség bevonása: Fontos, hogy a márkák aktívan bevonják a közösségeket, ezzel növelve a hitelességet és az elköteleződést.

  • Valós vásárlói vélemények: A valós fogyasztói vélemények hangsúlyozása növeli a vásárlói bizalmat és elköteleződést.

A jövő marketing stratégiája

Nebehaj Vanda kutatása és a Blockout 2024 mozgalom egyértelműen rámutatnak arra, hogy a hitelesség és a társadalmi felelősségvállalás a modern marketing kulcstényezői.

A hirdetőknek figyelembe kell venniük ezeket az elemeket, hogy sikeres és hiteles kampányokat hozzanak létre.

A jövő marketingstratégiáinak középpontjában a hiteles, valódi értékeket képviselő influencerek és a közösségi bevonódás áll. Ezen elvek követése biztosítja a hosszú távú sikert és a vásárlói bizalom megerősödését.

Szeretnél sikeres és hiteles brandet építeni? A márkaépítéssel kapcsolatos kisokosunkat INNEN töltheted le. Ha pedig segítségre van szükséged vállalkozásod felépítéséhez, vedd fel velünk a kapcsolatot.