fbpx

Mostanában egyre gyakrabban felmerülő kérdés, amit fontos nagyon hamar tisztázni, hogyha belekóstolunk a marketing világába.

Mi a különbség a marketing és a branding között? Biztosan sokszor láttuk már mi is a kifejezéseket, de utánanéztünk valaha rendesen?
A két szó gyakran együtt jár, ám jelentésükben mégis nagyon különbözőek.
A marketing hirdet, eladásra kínál egy adott terméket, vagy szolgáltatást. Azért jön létre, hogy értékesítsen.
Nézzünk is egy példát a marketingre: Válaszd az én termékemet, mert sokkal szebb és jobb is, mint más termékek!      

A branding viszont minden marketing alapja.
A branding nem akar eladni, nem akar meggyőzni. A branding maga az érték.
A branding, a marketinggel ellentétben, nem mondja ki nyíltan, hogy „vegyél meg!” A branding csak jön és ott van. „Itt vagyok, ez vagyok én. Ha érdekes vagyok számodra, és pont rám van szükséged, akkor haza is vihetsz.”

A branding stratégia, a marketing pedig taktika.
A brand az, ami benne marad az emberek fejébe.
Marketinggel meg tudlak győzni téged, hogy vegyél meg egy adott márkájú robotgépet.
A branding azonban az, ha te életed hátralevő részében már csak az említett márkától származó konyhai eszközöket akarsz venni és azzal akarod berendezni a konyhádat.

1000+ Engaging Dress Photos · Pexels · Free Stock Photos

 

Nézzünk meg néhány egyszerű példát: Ha elmész egy partira, az marketing. Azonban kiválasztani a megfelelő ruhát rá, az a branding.

Az, ahogyan cselekszel, az marketing. Az ember, aki vagy, az a branding. Amit mondasz, az marketing. Ahogyan mondod, már branding.

Emberekkel megismerkedni szintén marketing. Kitalálod, hogy ebben az esetben mi lesz a branding? 😊 Az, amit a többi ember gondol rólad. Más emberek véleménye a branding.