fbpx

Sokan, akik vállalkozásba kezdenek, nem is sejtik, mi az a marketingterv, miért van rá szükség, mennyire fontos a karbantartása és, hogy mennyire megkönnyíti a vállalkozók életét.

A marketingterv egy piackutatáson alapuló értékesítési rendszer mely mindig összefügg az adott vállalkozások üzleti tervével, vagyis közvetíti a vállalkozások célját. A marketingtervek részletesen kidolgozzák azokat a stratégiákat, amikkel vásárlókat, érdeklődőket szerezhetünk és melyekkel népszerűsíthetjük vállalkozásunkat, befolyásolhatjuk a piacot.

Nagyon fontos a terv elkészítésénél az alapoknál kezdenünk: Mi ez a termék/szolgáltatás, amit népszerűsíteni szeretnénk?  Hogyan gondolnak erre a fogyasztók, vásárlók? Kinek van rá szüksége? Kik számára elérhető? Meg kell határoznunk a célközönségünket, akiket el szeretnénk érni, illetve ügyelnünk kell rá, hogy ők pontosan megismerjék azt, amit kínálunk.

Be kell mutatnunk, a mi termékünk miért más, és miért jobb, mint bármelyik másik versenytársunké a piacon. Népszerűsítenünk kell egyediségét, különleges tulajdonságait és előnyeit (pl. kedvező ár, esztétikus megjelenés, ingyenes kiszállítás, állandó akciók stb.).

Elengedhetetlen, hogy legyenek kitűzött céljaink pl. oldalkedvelések, követők, vásárlások számában, ugyanis a marketingterv valahol mindig egy üzleti terv is, így az elmélet és a gyakorlat ezen a ponton összekapcsolódik, együtt működnek a vállalkozás sikeréért. Csak úgy mérhetjük, hogy stratégiánk elég sikeres-e, hogyha látjuk, ahogy beváltja a célul kitűzött számokat.

Ahhoz, hogy létrehozzunk egy jó marketingtervet pedig, mint említettük, stratégiákra van szükségünk. De mik azok a stratégiák egész po

ntosan? A stratégia egy terv, ami alapján működtetjük a kommunikációnkat, üzleti döntéseinket, a vállalkozásunk alakulásának menetét. Egy jó stratégiához át kell gondolnunk a termékünk/szolgáltatásunk árazását, értékesítési és hirdetési lehetőségeit is, illetve a kommunikációnkat az ügyfeleinkkel.

Ez egy állandóan változó folyamat, így nem árt mindig napra készen tartanunk a vállalkozásunk marketingtervét; figyelni az aktuális trendekre, a frissítésekre, új stratégiák kipróbálására és akár az aktuális hírekre a világban is, mely befolyásolhatja a kommunikációt a vevőinkkel. Fő a naprakészség.

A marketingstratégia tehát egy nagyon összetett és komplex rendszer, mely meghatározza a vállalkozásunk alapjait és, amely a profitszerzésben segít nekünk. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy legyen egy jó tervünk és egy friss stratégiánk – ha úgy érzed, segítségre lenne szükséged ebben, akkor keress fel minket bizalommal!