fbpx

A közösségi média ereje a 21. században vitathatatlan. Rengeteg pozitív dolognak lehettünk már szemtanúi, beteg gyermekekért, hátrányos helyzetben lévő családokért fogunk össze, segítünk a rászorulókon, a háborús menekülteken. Kétségtelen, hogy a social médiának hatalmas ereje van. Igen ám.. csak sajnos nem mindig a jóra használjuk. Gondolom nem kell senkinek sem bemutatni a közösségi média árnyoldalait, bugyrait.

Vajon mennyire befolyásolja, formálja véleményünket a közösségi média egy adott dologgal kapcsolatban? Ha elolvasunk egy negatív cikket, mennyire hat ránk? Mennyire befolyásolja egy cég, egy ország hírnevét a negatív vélemény?

Ugye neked is Svédországról azonnal a svédek vendégszeretete jut eszedbe? Nem is csoda, hiszen Hostelworld Európától Ázsiáig végzett felmérése szerint Svédország a világ legvendégszeretőbb országa.

Azonban a napokban felütötte a fejét egy új hashtag a #Swedengate, amely rengeteg ember véleményét változtatta meg seperc alatt.

Egy hétköznapi Reddit bejegyzésnek indult, ám hatalmas lavinát zúdított Svédországra. A Redditen feltett kérdésre reagálva osztotta meg a világgal a svéd férfi gyerekkori emlékeit. A bejegyzés írója egy svéd családhoz, barátjához ment látogatóba. Amíg a család elfogyasztotta a vacsorát, a vendégüket megkérték, hogy maradjon bent a szobában, amíg ők végeznek az ételek elfogyasztásával.  

Svédországban ez egy teljesen elfogadott, sőt, elvárt szokás, miszerint a vendégségbe érkezőket nem kínálják étellel. A svédek számára fontos szerepet játszik a közös étkezés, amikor összeül az egész család és beszélgetnek.

A Twitter bejegyzés sokak véleményét változtatta meg Svédországgal kapcsolatban. Rengetegen vélik úgy, hogy a svédek udvariatlanok a vendégeikkel.

Volt olyan kommentelő is, aki azt írta, hogyha vendégségbe megy át hozzájuk egy gyerek, de nem alszik ott, akkor teljesen normális, hogy kimarad a vacsorából. Azonban, ha ottalszik, reggelivel már megkínálják.

Azonban akadt olyan felhasználó is, aki még csak hallani sem hallott erről a furcsa szokásról.

“Két gyerekem van és még sosem hallottam tőlük, hogy ilyesmi történt volna velük, mikor a barátaiknál jártak – írta le egy svéd apuka. – Ilyen egyszerűen nincs és harminc évvel ezelőtt sem volt.”

A svéd popsztár, Zara Larsson is beszállt a futótűzként terjedő kommentháborúba, és leírta saját tapasztalatait.

“Sok család tett így és ez egyáltalán nem volt furcsa” – írta. – “Ez nagyon goromba viselkedés… de tagadhatatlanul ilyen a svéd kultúra.”

Svédország hivatalos Twitter oldaláról reagáltak a kialakult helyzetre:

„Az az elképzelés, hogy a svédek nem kínálnak frissítőket vendégeiknek, nem tükrözi igazán, hogyan állunk a dolgokhoz” – áll a közleményben. „A svédek minden vendéget szórakoztatnak otthonukban.”

Időközben felröppentek olyan találgatások is, hogy a #swedengate talán egy szervezett, közösségi médiatámadás, hiszen Svédország a NATO tagság megszerzésére törekszik. Május 18-án Finnországgal együtt benyújtották a csatlakozási kérelmet, amelyet Törökország elutasított.

Forrás