fbpx

A COVID19-világjárvány fenekestül forgatta fel életünket, mindennapjainkat. Sajnos rengetegen vesztették el munkájukat, váltottak pályát a vírus hatására. Azonban akadtak olyan cégek is, ahol lehetőség volt a „home office” bevezetésére, így megmentve az alkalmazottak állását, biztosítva cégük további, zavartalan működését.

Egyre többen- és többen válnak/váltak digitális nomáddá.

De kik is azok a digitális nomádok?

A digitális nomád kifejezés a kilencvenes évek végétől már egy ismert fogalom, azonban elterjedni az utóbbi évtizedben tudott. A digitális nomádok tulajdonképpen azok a személyek, akiknek a munkájuk elvégzéséhez csupán egy laptopra és internetre van szükségük – online marketinges, programozó, grafikus, online nyelvtanár stb. – így bárhonnan tudnak dolgozni, akár egy nagyvárosban, de a tengerpartról is. Munkájuknak köszönhetően huzamosabb ideig élhetnek külföldön is, de utazgathatnak is. Rugalmas munkájuknak köszönhetően napjuk egy részét akár felfedezéssel, programokkal is tölthetik. Nincs egy fix tartózkodási helyük, cserébe viszont övék az egész világ.

Hova menjünk, melyik ország a legideálisabb, ha ezt az életformát szeretnénk választani?

Legfontosabb, hogy olyan országot válasszunk, ahol kifogásolhatatlan, stabil az internet működése, hiszen ez a munkánk alappillére. Továbbá fontos, hogy az adott hely közbiztonsága, egészségügyi ellátása megfelelő legyen, valamint a megélhetési költségeket is figyelembe kell vennünk.

Portugália

Isteni ételek, csodálatos időjárás egész évben, stabil, megbízható internet. Portugáliában minden megvan, ami ehhez az életformához szükséges, ráadásul a kormány aktívan toboroz távoli munkavállalókat. Kedvező feltételeket szabnak a távoli munkavállalók számára, ilyen például a külföldi jövedelem után fizetendő 0%-os adó, illetve minimális tartózkodási időt sem szabnak meg.

Portugáliát jobban szemügyre véve, Lisszabon a technológiai fővárosa, ezért a digitális nomádok előszeretettel választják.

Costa Rica

Costa Rica tudatosan vonzza a digitális nomádokat, nemrégiben ugyanis elfogadott egy törvényt, amely igencsak kedvező a távmunkát végzők számára. A törvény által előírt szabályoknak köszönhetően az ország hozzáférést biztosít a helyi bankokhoz, valamint a digitális nomádok jövedelemadó-mentességet is élveznek.

A törvények előtt is már nagy népszerűségnek örvendett Costa Rica, hiszen fantasztikus strandokkal, gyönyörű tájakkal rendelkezik.

A megélhetési költségek városonként is változhatnak, ezért komoly utánajárást igényel, hogy hova is szeretnénk pontosan menni.

Málta

Costa Ricához hasonlóan, Málta is tudatosan „csalogatja” országába a távmunkát végzőket, hiszen nemrégiben bevezették a nomád tartózkodási engedélyt. Ez az intézkedés lényegében lehetővé teszi, hogy jelenlegi távmunkánkat Máltán tudjuk végezni, lefeljebb egy évig, de meghosszabbítási lehetőséget is kínálnak számunkra.

Málta az egyik legerősebb gazdasággal rendelkező ország, ráadásul Itt van a legkevesebb munkanélküli is. Szuper éghajlatnak örvend, az egészségügyi ellátás kifogásolhatatlan és biztonságos környezetet is kínál.

A megélhetési költségek leginkább tőled és az igényeidtől függenek. A COVID19-világjárvány hatására a bérleti díjak az egész országban csökkenésnek indultak.  

Spanyolország

A spanyol kormány is csatlakozik a digitális nomádok toborzásához, hiszen vízumot biztosítanak számukra és az Európán kívül élők számára is. A vízummal 12 hónapig lehet távmunkát végezni Spanyolországban, de a hosszabbításra is van lehetőség.

Ha szereted a nyüzsgést, a pörgést, mindenképpen nézz szét Barcelonában, Madridban és Valenciában is.

Indonézia

Nem mehetünk el szó nélkül Indonézia mellett, hiszen ők álltak a digitális nomád mozgalom középpontjában, ami nem is csoda, hiszen ez a trópusi sziget tele van gyönyörű látnivalókkal, strandokkal, dzsungelekkel, hangulatos kávézókkal. Igazi kánaán a digitális nomádok számára.

Akár 5 éves vízumot is kaphatunk, ha itt szeretnénk végezni a munkánkat.

Magyarország is csatlakozott a digitális nomád mozgalomhoz.

Fehér kártya igénybevételével már Magyarország is tökéletes célpont, azok számára, akik szeretnék felfedezni hazánk látnivalóit, a magyar ízeket és kultúrát. A magyar kormány közleménye szerint 1 évig élvezhetik a digitális nomádok Magyarország adta lehetőségeket, de egyszeri hosszabbításra is van lehetőség, amely plusz egy évre szól.

Forrás

Forrás

Forrás