fbpx

Ugye neked sem kell bemutatni az interneten felbukkanó csalókat, akiknek legfőbb céljuk, hogy adatot lopjanak, vagy esetleg a nagy követőtáborral rendelkező profilod tulajdonítsák el? Olvasd el blogpostunkat, tudj meg mindent és ne engedd, hogy átverjenek!

A cyber bűnözés egyidős a számítógépek megjelenésével, de az internet térhódításával és a felhasználók körének tágulásával egyre jobban testközelbe kerülnek a kártékony támadások. Az adathalász bűncselekményeknek a nyelvi nehézségek sem állnak az útjukba. A bűnözők fizetni is képesek azért, hogy meggyőző szövegeket küldhessenek, és minél hatékonyabban érjék el céljukat. A megszerzett adatok végfelhasználásától függően rendkívül nagy károkat tudnak okozni, akár veszélyeztethetik egy cég fennmaradását is.

Social Network Registry Corporation

A Social Network Registry Corporation a Facebookon jelenlévő cégeket támadja. Megjelöli az adott cégeket egy Facebook bejegyzésben, mely szerint az általuk kezeld oldal nem felel meg a Facebook szabályainak. Ha 24 órán belül nem igazolja, hogy valóban ő a tulajdonos, akkor emiatt a fiók törlésre kerül.
Az üzenet tartalmaz egy linket, aminek segítségével az igazolási folyamat elvégezhető. De nem szabad a linkre kattintani, mert ez egy csapda!

Hogyan működik a kibertámadás?

A csapda mögött meghúzódó csalók úgy tesznek, mintha a Facebook képviselői lennének. Kihasználják, hogy a cégek adminisztrátorai minden szabálynak igyekeznek megfelelni és kifejezetten arra fókuszálnak, hogy Facebook profiljuk látható legyen, az ügyfelek megfelelően elérjék azokat és informálódhassanak róluk.

Tudják, hogy amikor a csaló üzenetük váratlanul ér valakit, ösztönszerűen igyekezni fog mindent megtenni, ami az ’utasításnak’ eleget tesz, és így sikerrel irányítják át a profil üzemeltetőjét egy adathalász webhelyre.

Azon a webhelyen elkérik az adatokat és tárolják abból a célból, hogy eltérítsék a közösségi média profilját, és eladják személyes adatait haszonszerzés céljából.

Te is tehetsz adataid védelméért!

Az interneten időről-időre végig söprő átverés-hullámok ellen mi magunk is sokat tehetünk. Adataink védelmében fontos a tudatosság növelése. A megelőző technikai megoldások mellett elengedhetetlen a munkatársak adatbiztonsággal kapcsolatos edukációja, hogy kellően felkészülhessünk az esetleges incidensek bekövetkeztére.

Mindamellett, hogy körültekintően kezeljük a gyanús üzeneteket, ne feledkezzünk meg az URL címek ellenőrzéséről sem. Ha mégis olyan website-ra kerülünk, ahol adatokat kell megadnunk, mindenképpen győződjünk meg arról, hogy megbízható és biztonságos.

Amennyiben Te is szeretnéd céged adatait biztonságban tudni, információbiztonsági képzéssel kapcsolatban keress minket bizalommal!

Forrás

Forrás