fbpx

Ma már nem kell bemutatni a TikTokot, mint social média platformot.
Az azonban tévhit, hogy a felhasználók többsége túl fiatal ahhoz, hogy megérje jelen lenni marketing kampányokkal és kreatív tartalomgyártásba fogni. Blogunkban bemutatjuk a TikTok rohamos fejlődését és ennek hatásait a digitális marketing világára.

Tarts velünk!

A TikTok Kínából indult útjára és rohamos ütemben hódította meg a világot. A Sensor Tower „Q1 2022: Store Intelligence Data Digest” jelentésében olvasható, hogy a video megosztó platform 2022 első negyedévében a legnépszerűbb letöltött alkalmazás lett világszerte, melyet az alábbi ábrán is megfigyelhetünk.

A TikTok különlegessége, hogy a rövid videók készítésével és megosztásával a felhasználók kifejezhetik egyéniségüket, a tartalom készítőjének népszerűségétől függetlenül a videók egyenlő eséllyel jelenhetnek meg a közösségi médiában. Ebből adódóan az új felhasználók videói nagyobb figyelmet kapnak, mint más platformokon.

Első sorban az Y és Z generáció tagjai, azaz a 18-34 évesek között a legnépszerűbb közösségi média platform, ahol a felhasználók nem csak a kreatív tartalomgyártásban vesznek részt, hanem könnyen, gyorsan, tömegesen lehet elérni a fiatalokat minimális ráfordítás mellett.

A TikTok erősödése a digitális marketing fejlődéséhez járulhat hozzá, kiváló helyszínt biztosít a Lead generáló kampányokhoz, kollekciós hirdetésekhez és az impulzusvásárlás erősítésében is szerepe van. Azonban van néhány eltérés a Facebook, vagy YouTube tartalmakhoz kapcsolódó visszajelzések tekintetében, ugyanis míg az egyéb platformokon többnyire saját névvel és profilképpel szerepelnek a felhasználók, a TikTokon jellemzően valódi kilétük rejtve marad, így szabadabban adnak hangot nemtetszésüknek. Ellenkező esetben viszont, ha valami elnyeri a felhasználók tetszését, robbanás-szerűen terjed a népszerűsége, nagyon gyorsan sok követőt, rajongót gyűjthet a tartalom készítője. Ezt érdemes figyelembe venni a hirdetéseknél, márkaépítésnél.

De a TikTok nem csak a márkaépítés vagy a vásárlás-ösztönzés terén hoz változást, hanem a munkaerő toborzásban is jelentős sikereket lehet elérni vele. A videók óriási ütemű terjedése hatalmas jelentkező tábor generálására lehet képes, főleg, ha van lehetőségünk a cégünk bemutatására saját alkalmazottainkat is bevonni. Ha egy tapasztalt munkatárs saját élményeit, tapasztalatait adja tovább, sokkal hitelesebbé teszi munkáltatói márkánkat a potenciális jelentkezők körében és feloldja az ismeretlenségből eredő gátlásokat. Aki ilyen hirdetésre jelentkezik, sokkal több információval rendelkezik, mint egy hagyományos álláshirdetés esetében lehetősége lenne rá. Esetleg fel is ismerheti a kollégákat a személyes találkozón, ami szintén segít a feloldódásban és közvetlenebb hangulatot teremt. Ez azért fontos, mert a munkáltatókat segíti a megfelelő jelentkező kiválasztásában.

Összességében elmondható, hogy annak ellenére, hogy a tartalomgyártás tekintetében a TikTok videók több erőforrást igényelhetnek, mint például a Facebook hirdetéseknél alkalmazható statikus képek gyártása, mégis olcsóbb hirdetési lehetőséget kínál az egyéb ráfordítási költségekkel együtt. Nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy a tartalom gyors terjedése és az azonnali visszajelzések hozzásegítenek ahhoz, hogy gyors döntéseket hozzunk. Ha egy hirdetés nem hoz megfelelő eredményt, rögtön korrigálhatunk, a tapasztalatok birtokában egyre kifinomultabb és hatékonyabb tartalmakkal hirdethetjük termékeinket.

Forrás

Forrás

Forrás