fbpx

Az Emplifi kutatása szerint 2023-ban az Instagram Reels videói felülmúlták az összes többi videós tartalmat az Instagramon, a Facebookon és a TikTokon is. A világmárkák ezreinek közösségi média videóit vizsgálva a kutatás eredményei azt mutatják, hogy jelentős változás tapasztalható az Instagram Reels teljesítménymutatóiban, azaz a hosszabb videók jobban teljesítenek, mint a rövid formátumúak.

Magasan vezetnek a Reels videók

Az Emplifi a Social Marketing Cloud segítségével több ezer márka tulajdonában lévő közösségimédia-fiók 2023-as videóteljesítményét elemezve megállapította, hogy az Instagram Reels hatalmas eredményeket hoz a hirdetők számára, túllépve minden más videótípus teljesítményét, beleértve a márkák TikTok-videóit és Facebook-videótartalmait. Összehasonlította a rövid, közepes és hosszú Instagram Reels, valamint a különböző hosszúságú TikTok-videók megtekintéseit is, és azt tapasztalta, hogy a 90 másodpercnél hosszabb Instagram Reels videók átlagos nézettsége több mint kétszerese a TikTok-videók átlagos nézettségének.

Az eddigi szöveges vagy képi tartalmas hirdetések kora leáldozni látszik. Az Emplifi adatai alátámasztják a tágabb iparági megállapításokat is: az Insider Intelligence szintén 2023-as kutatása szerint az emberek több időt töltenek közösségi videók nézésével, mint bármely más közösségi média tartalomformátummal. Ha megvizsgáljuk az Egyesült Államokbeli felnőttek átlagos közösségi média platformon eltöltött idejét 2023-ban, akkor több mint a felét (56,5%) közösségi videókra fordították, ami az elmúlt három év során több mint 15 százalékpontos növekedést jelent. Ez az adat azért okoz nagy fordulatot, mert a short form vertical videók, azaz a rövid formátumú álló videók berobbanását a TikTok elindulása okozta.

A kontent hatása a marketingre

„A kutatásunk egyik legérdekesebb eredménye az Instagram Reels videók hosszának változása, ahol a hosszabb videók a márkák számára több interakciót generálnak a rövid formátumú videókhoz képest. Ez a felhasználói viselkedés változását jelzi, hiszen több időt töltenek olyan videókkal, amelyek hosszabbak az átlagos 15-30 másodperces videós hirdetési formátumnál” – nyilatkozta Zarnaz Arlia, az Emplifi CMO-ja. „Ez a felismerés izgalmas lehetőséget kínál a márkáknak, hogy újragondolják a kreatív stratégiájukat az Instagramon. Az adatok azt mutatják, hogy a közönség pozitívan reagál a hosszabb videókra – a kulcs az, hogy szórakoztató és értékes tartalmat készítsünk, ami leköti a nézőket.”

Az Instagram Reels uralja a többi tartalmat

Az Instagram Reels videók nemcsak az egyéb közösségi média platformokon megosztott videókat múlja túl, hanem a legnépszerűbb tartalomtípus is az Instagramon, hatszoros eléréssel az Instagram Sztorikhoz képest. Mégis, a márkák továbbra is következetesen több történetet osztanak meg, mint Reels-t. 2023 május és október között az ötszörösét posztolták globális márkák Instagram Sztoriban a Reels-hez képest.

Az Emplifi elemzése szerint a márkák hasonló mennyiségű tartalmat tesznek közzé az Instagramon és a TikTokon, ami kiegyensúlyozott megközelítést tükröz az általános videómarketing-stratégiájukban. A márkák Instagram Reels és TikTok tartalmai közötti jelentős különbség a videómegtekintések tekintetében valószínűleg az Instagram azon erőfeszítéseinek eredménye, hogy előtérbe helyezze a Reels funkciót a platformon.

A Facebook-on is nyert a Reels

A 2023-as 4. negyedévben a márkák jelentősen növelték a Facebook Live használatát, és 1,5-szer többet posztoltak élő videót, mint az előző négy negyedévben összesen. Ez a növekedés rávilágít az általános trendre, miszerint a fogyasztók több valós idejű, interaktív tartalmat igényelnek.

Eközben a Facebook Reels teljesítménye tükrözi az Instagramét. A hosszabb Facebook Reels rendszeresen nagyobb elérést ér el, mint a rövidebb videók. A megosztások számát tekintve a Facebook Reels medián nézettsége több mint háromszorosa a platform többi videós tartalmának.

Az Emplifi marketingigazgatója szerint ezekből az adatokból a legfontosabb üzenet, hogy az Instagram Reels hatalmas eredményeket hoz a márkáknak, de a hirdetők még nem álltak át ilyen gyorsan erre a formátumra, mint más tartalmi típusokra.

„Ha kifejezetten az Instagram-tartalomra koncentrálunk, a márkák továbbra is gyakrabban használnak Sztorikat, mint Reels-t – valószínűleg azért, mert a Sztorik készítése kevesebb erőfeszítést igényel, de a Reels messze jobb eredményeket hoz. Ugyanez mondható el a Facebook Reels összehasonlításakor más Facebook videós tartalmakkal. A Reels növekedése ellenére a márkák továbbra is hagyományosabb videó formátumokat használnak a Facebookon” – mondta Arlia. „Az itt látható alapvető üzenet az, hogy kiaknázatlan lehetőségek vannak azoknak a márkáknak, amelyek hajlandóak jobban befektetni az Instagram-videós stratégiájukba, és a Reels-t a közösségi média kampányaik részévé tenni. Egy hatékony közösségi média megoldásba, például az Emplifi Social Marketing Cloudba történő befektetéssel a márkák gyorsan fel tudnák gyorsítani a Reels készítését, ami egy olyan stratégiai lépés, amely jelentősen befolyásolhatja az elért fogyasztók számát és a generált videómegtekintések mennyiségét.”

Ne maradj le a Reels forradalomról!

Használd ki a platform erejét, és építsd ki sikeres márkádat a hosszabb Reels videókkal! Készíts hosszabb Reels videókat, amelyek szórakoztatóak és értékesek célközönséged számára! Építsd be a Reels-t közösségi média kampányaidba, a hatékonyabb elérés és a jobb eredmények érdekében! Egyensúlyozd ki az Instagram és TikTok tartalmaid! És ha már tartalom: ne feledkezz meg a Facebook adta lehetőségek kiaknázásáól sem, fejlesz a kreatív stratégiád!

Amennyiben elveszettnek érzed magad a digitális kontentek rohanó innovációjában, vedd fel velünk a kapcsolatot, és segítünk eligazodni! Legyen szó tartalomgyártásról vagy meglévő stratégiád átvilágításáról, a Mazuri kreatív csapata örömmel fogadja megkeresésed!

Indruch Beáta

Forrás: Emplifi