fbpx

A TikTok tovább bővíti a videós vásárlási lehetőségeket azzal a céllal, hogy a felhasználói szokásokat befolyásolja. Ennek részeként jelenleg élő tesztelésen van egy új funkció, amely lehetővé teszi, hogy a videókban megjelenő bármilyen termék “megvásárolhatóvá” váljon.

Ahogy látható ebben a példában, melyet Lindsey Gamble közösségi média szakértő osztott meg, egyes felhasználók most egy új kapcsolót látnak a videófeltöltés folyamán. Ez a kapcsoló lehetővé teszi az “Hasonló tárgyak azonosítása” funkció bekapcsolását. Ha ezt aktiváljuk, a TikTok tárgyfelismerő mesterséges intelligenciája azonosítja a videóban lévő tárgyakat, és kiemeli a lehetséges termékeket, amelyeket meg lehet vásárolni az alkalmazásban.

A TikTok szinte összes funkciójához hasonlóan a kínai változatban, a Douyinban már évek óta elérhető a folyamatos vásárlás lehetősége, amivel a felhasználók többféle módon találhatnak és vásárolhatnak termékeket a videók nézése közben. Ez lett a Douyin legnagyobb bevételi forrása. Az alkalmazás 2023-ban több mint 270 milliárd dolláros közvetlen termék értékesítést bonyolított le, ami 60%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Ez a siker most a TikTok stratégiáját is befolyásolja, ahol az anyavállalat, a ByteDance reméli, hogy ugyanezt az evolúciót fogja elérni a nyugati fogyasztóknál.

Bár eddig ez nem bizonyult olyan egyszerűnek.

A nyugati felhasználók nem voltak annyira fogékonyak a folyamatos vásárlásra, noha a TikTok felhasználók egyre többet költenek az alkalmazásban. A data.ai kutatása szerint a TikTok felhasználók 2023-ban összesen 3,8 milliárd dollárt költöttek az alkalmazásban, ami 15%-os növekedés az előző évhez képest.

Ez nyilvánvalóan még messze van a Douyin e-kereskedelmi növekedésétől, hiszen a TikTok alkalmazáson belüli kiadások nagy része eddig a tartalomkészítőknek szánt digitális pénzekre, nem pedig termékekre ment el. Ennek ellenére növekszik a hajlandóság a költekezésre az alkalmazásban. Ezért dolgozik a TikTok azon, hogy erre építsen, és további vásárlási lehetőségeket vezessen be, hogy kihasználja a lehetőségeket.

Ez összhangban van a TikTok növekvő népszerűségével, mint felfedezőplatformmal, hiszen egy teljesebb folyamatot biztosít a felfedezéstől a vásárlásig. A mutatókra tekintettel, és ahogy a ByteDance is látványos sikerrel alkalmazta ugyanezt a stratégiát, felmerül a kérdés, hogy a nyugati felhasználók valójában akarnak-e majd termékeket vásárolni a folyam közben.

A felhasználók egy része azonban negatív visszajelzést adott, mondván, hogy az alkalmazás túl kereskedelmivé válik, és a benne lévő értékesítési elemek túl tolakodóak. Ez valószínűleg tovább romlik majd, ha több felhasználó aktiválja az új termékazonosítási folyamatot. Érdekes lesz látni, hogy a felhasználók hogyan reagálnak erre, vagy úgy érzik majd, hogy ez csak egy újabb rossz irányú lépés a rövid videó alkalmazás számára.

Nőni fog vajon a TikTokon történő vásárlás? A tartalomkészítők számára új pénzkereseti lehetőségeket teremt, és az élő kereskedelem újabb fellendüléséhez vezet? Végül pedig, a Douyin példáját követve, eltolódhat a hangsúly az AI-alapú influencerek felé, mint értékesítési eszközök felé?

Ti mit gondoltok?

Indruch Beáta

Forrás: SocialMediaToday