fbpx

Nálatok is zajlanak a két osztály között az örökös harcok? A sales számokat vár és forgalmat, és a marketing amúgy is olyan megfoghatatlan. A marketinges pedig nem tudja megértetni az értékesítéssel, hogy a márkaismertség, a reklám jóval többről szól, mint az eladásról. Ismerős a helyzet, ugye?

Nézzük a konfliktust egy példán keresztül: Képzeld el, hogy a céged kifejleszti az eddigi legkényelmesebb és legstrapabíróbb edzőcipőt, ami garantáltan kedvenccé válik a vásárlók számára. De hogyan adhatod el minél több partnernek, resellernek és hogyan győzheted meg a végfogyasztót, hogy pont ezt vegyék meg a másik ötven cipőmárka közül? Na meg persze, hogy hordják is büszkén a brandjelzést látva. A válasz egyszerű: a marketing és az értékesítés tökéletes összhangjával.

A marketing a cipő anyukája. Ők felelnek a cipő márkaismertségéért, a befuttatásáért, a kedveltség eléréséért. Hirdetésekkel, plakátokkal és online felületes hirdetésekkel, influencerekkel, videós tartalmakkal stb. csalogatják az embereket, hogy vásárolják meg a terméked. A marketingesek célja, hogy minél több embert vonzzanak be, és felkeltsék az érdeklődésüket a cipő iránt.

A sales a cipő apukája. Ők mérik fel a piaci igényeket, ők juttatják be a cipőt a különböző láncokhoz, üzletekbe. Ők árazzák be, és ha jól végzik a munkájukat, ők adnak el rengeteg daraszámot.

Tehát apa hozza a mérhető számokat, amiket anya támogat meg, idéz elő.

De mi a helyzet, ha nem működnek együtt?

Képzeld el, hogy a cipő reklámozáséért felelős emberek fantasztikus munkát végeznek, de a boltban nincs elég cipő, vagy egy csomó boltban nincs is ilyen cipő. Vagy a másik oldalról: a cipőt csak az üzletben látták életükben először. Előzetesen nem látta a neten vagy az utcán, max egy barátja lábán. Ergo nem keltett nagy érdeklődést, a reklám nem érte el a célközönséget, és az emberek valójában nem is tudnak a létezéséről.

Egy ilyen termék mellől a vásárlók hamarosan elpártolnak, és a vásárlás helyett a cipőd a raktárban pang. Ugyanígy van ez a cégeddel is: ha a marketing és a sales nem működik együtt, nem fogsz tudni sikeres üzletet építeni.

Mi okozza a két osztály közötti konfliktust?

Amikor az eladások elmaradnak a várakozásoktól, a feszültség a marketing és az értékesítés között érezhetővé válik. A marketing gyakran hibáztatja az értékesítési csapatot a gyenge teljesítményért, mondván, hogy nem hajtották végre hatékonyan a bevezetési tervet. Az értékesítés viszont a marketinget okolja, hogy nem csapott elég nagy felhajtást a termék körül, ami helyett több értékesítőre vagy magasabb jutalékra lenne szükség. Egy tágabb perspektívából nézve az értékesítési csapatok hajlamosak úgy gondolni, hogy a marketingesek nem értik az ügyfelek valós igényeit. A marketing viszont úgy látja, hogy az értékesítési csapat rövidlátó, túlságosan a pillanatnyi tranzakciókra összpontosít, nem látja át a brand építés és a márkaimidzs, márkahűség kialakításának fontosságát, és nem képes felkészülni a jövőre.

Ennek eredményeként mindkét csapat gyakran alábecsüli a másik hozzájárulását a közös sikerhez.

A tökéletes összhang titka

A sikeres eladáshoz, azaz a virágzó céghez a marketing és az értékesítés tökéletes összhangja szükséges. A két csapatnak szorosan együtt kell működnie, és közös célokat kell kitűznie.

A marketingeseknek meg kell ismerniük az értékesítők igényeit, és olyan kampányokat kell tervezniük, amelyek relevánsak a célközönség számára. Az értékesítőknek pedig tisztában kell lenniük a marketingesek által közvetített üzenettel, és hatékonyan kell kommunikálniuk a potenciális ügyfelekkel.

Hogyan érhető el az összhang?

Számos eszköz áll rendelkezésre a marketing és az értékesítés összehangolására:

  • Közös célok: Fontos, hogy a két csapat ugyanazt a célt tűzze ki maga elé, például a bevétel növelése vagy a piaci részesedés bővítése.
  • Rendszeres kommunikáció: A marketingeseknek és az értékesítőknek rendszeresen kommunikálniuk kell egymással, hogy megoszthassák a tapasztalataikat és az ötleteiket, hogy egymás alá dolgozhassanak.
  • Közös platformok: Használhatnak közös platformokat a leadkezelésre, az ügyfélkapcsolatok menedzselésére és a kampányok eredményességének mérésére.

Ha neked is sikeres a vállalkozásod, akkor valószínűleg korán felismerted, hogy a nagyobbá és sikeresebbé válás kulcsa a marketinget tekintve több, mint a négy P meghatározása (product, price, place, promotion).

A vállalatok, ha széles látókörűek, tapasztalt és nyitott attitűddel rendelkező marketingeseket alkalmaznak, a marketing független szereplővé válhat, és a két osztály közötti konfliktusok is elsimulhatnak. 

Összefoglalva, a marketing és a sales nem ellenségek, hanem partnerek, akiknek közösen kell dolgozniuk a közös cél elérése érdekében! A tökéletes összhanggal fergetegesen konverzálóvá varázsolhatod a termékeidet, és garantáltan emlékezetessé teheted a márkádat a vásárlóid, ügyfeleid számára.

Te mit gondolsz? Szerinted hogyan érhető el a marketing és az értékesítés tökéletes összhangja?

Amennyiben szeretnéd te is elsimítani a két osztály közötti konfliktusokat, szeretnéd a sikert a vállalatod alapkövévé tenni, ne habozz és vedd fel velünk a kapcsolatot! Jól szegmentált piaci ismereteinkkel, tapasztalt szakembereinkkel és innovatív ötleteinkkel levesszük a marketing terheit céged válláról!

Írj nekünk és dolgozzuk ki együtt a tökéletes stratégiát!