Az élő videók és webináriumok napjaink egyik legnépszerűbb online tartalmi formái. A videós tartalmak növekvő népszerűsége miatt a marketing szakemberek számára egyre inkább kihagyhatatlan lehetőséggé válnak ezek a megjelenési formák.

A webináriumok általában interaktív jellegűek, üzleti vagy oktatási célokat szolgálnak és nagyon jó lehetőséget adnak arra, hogy tudásodat, információidat gyakorlatilag bárkivel megoszd a világ bármely pontján. Nagy előnyük, hogy az interaktivitás és az azonnali visszajelzés lehetősége révén közvetlen kapcsolatot teremthetünk a közönséggel.

Mi az, ami igazán érdekessé és értékessé teszi ezeket a formátumokat a nézők számára? Hogyan emelhetjük ki őket a tartalmak tengeréből? Nézzük meg azokat a kulcselemeket, amelyek növelik a siker esélyét.

1.Érdekes és releváns téma
A legfontosabb tényező, hogy olyan témát válassz, ami valóban érdekli a nézőidet. Természetesen teljesen egyén vagy vállalkozásfüggő, hogy milyen tartalommal töltöd meg az online találkozódat, de az biztos, hogy érdemes kutatást végezni a célcsoportod igényeiről, problémáiról és ezeket figyelembe véve meghatározni a tartalmat.

Tipp:  Csinálj közvéleménykutatást vagy szavazásokat a közösségi médiában, hogy megtudd, pontosan mire kíváncsi a közönséged!

webináriumok

2.Előadói stílus és dinamika
Abban mindannyian egyetértünk, hogy az előadó szerepe kulcsfontosságú. Egy felkészült, karizmatikus szereplő képes fenntartani a figyelmet és érzelmileg is bevonni a nézőket. Legyen az előadás stílusa energikus, közvetlen és magabiztos, hogy a közönség szívesen kapcsolódjon.

Tipp: Az élő adás során ügyelj arra, hogy mosolyogj és tarts szemkontaktust, figyelj a közönség reakcióira, akár a chatben érkező kérdéseknél.

3.Interaktivitás
Az élő videók és webináriumok legnagyobb előnye, hogy a résztvevők azonnal tudnak reagálni. Érdemes ezt kihasználva bátorítani őket kérdések feltevésére, szavazásokban való részvételre vagy beszélgetésre. Az interakció nem csak fenntartja az érdeklődést, hanem segít az előadás gördülékenyebbé tételében is.

Tipp: Az élő adás során tervezz be “kérdezz-felelek” szakaszokat vagy tarts szavazást, amibe a nézők is bekapcsolódhatnak.

4.Értékes és releváns tartalom
Az interaktivitás mellett fontos, hogy a nézők konkrét tudással távozzanak. Az előadást érdemes logikusan felépíteni és lényegre törően bemutatni a főbb pontokat.

Tipp: Írj konkrét lépéseket, tartalmi vázat, de készíthetsz egy letölthető útmutatót is, amit a résztvevők a webinárium után használhatnak.

5.Vizualitás és technikai kivitelezés
A jó technikai minőség, mint a kép, a hang és a fény, kulcsfontosságú ahhoz, hogy a közönség ne veszítse el az érdeklődését. Nagyon lehangoló tud lenni, amikor a videó sötét, rosszul látható vagy hallható. Törekedj a minél stabilabb internetkapcsolatra, a jól beállított kamerára és a tiszta, érthető hangra. A prezentációk, képek vagy videók is segítenek fenntartani a figyelmet.

Tipp: Használj minél jobb minőségű eszközöket és próbáld ki a technikai beállításokat előre, hogy elkerüld az élő adás során fellépő problémákat.

6.Egyértelmű cél meghatározása
Az élő videók és webináriumok során a nézők figyelme véges. Fontos, hogy az élő adás kezdetén egyértelműen megfogalmazd, mire számíthatnak a nézők és mi lesz az előadás célja és ez körülbelül mennyi időt fog igénybe venni. A túl hosszú, de a túl rövid előadás sem jó.  Tedd világossá, hogy milyen hasznot fognak szerezni a részvételből!

Tipp: A webinárium vagy élő adás címében és bevezetőjében egyértelműen fogalmazd meg, hogy milyen problémára nyújtasz megoldást.

7.Utókövetés és kapcsolattartás
A webináriumok sikerét nagyban növelheted az utókövetéssel. Adj lehetőséget a közönségnek, hogy kapcsolatban maradjon veled, például egy e-mail lista feliratkozással. Vonzó lehet, ha további anyagokat osztasz meg velük és meghívod őket egy következő online eseményre.

Tipp: Készíts egy köszönő e-mailt, amit az előadás után elküldhetsz a résztvevőknek. Ebben érdemes összefoglalni az élő adás lényegét. Csatolj hozzá hasznos linkeket vagy anyagokat, amiket a nézők átnézhetnek.

Tervezz tudatosan, és teremts értéket a közönséged számára, így az élő adásaid emlékezetesek és izgalmasak lesznek!